Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

KÖZBESZERZÉSI EXPÓ 2022

Fenntarthatóság

Zöld megoldások a rendezvényeinken

Ahhoz, hogy valóban eredményesek legyünk, közösen kell cselekednünk és felelősséget vállalnunk a környezetért. A Közbeszerzési Hatóság éppen ezért nemcsak ajánlásokkal, Zöld Kódexszel, a saját kollégái érzékenyítésével és a minél zöldebb irodai környezettel igyekszik példát mutatni, hanem a rendezvényeit is ennek mentén szervezi meg.

Már a helyszínek kiválasztásakor lényeges szempont a környezeti terhelés csökkentése: nemcsak praktikus, hanem fenntarthatósági okai is vannak annak, hogy rendszerint olyan tereket részesítünk előnyben, amelyek tömegközlekedéssel is jól megközelíthetőek. A Millenáris és a Széllkapu Parkok kétszintes mélygarázsaiban biztosított az akadálymentes parkolás, és elektromos töltőállomás igénybevételére is lehetőség van.

A Közbeszerzési Expó berendezésének kiválasztásakor különösen fontos volt a rendezvény környezeti terhelésének csökkentése, ezért valamennyi standunk 100%-ban újrahasználható EURO raklapból kerül kialakításra.

A szervezés során igyekszünk minél kevesebb papírhulladékot termelni, arra törekszünk, hogy ahol lehet, nyomtatás helyett válasszuk az elektronikus megoldásokat. Habár a Hatóságnál már jó ideje újrapapírt használunk, 2022-től újításként bevezettük, hogy a helyszínen nem kapják meg a résztvevők a programot nyomtatott formában. Mivel manapság mindenki rendelkezik már olyan mobiltelefonnal, amely képes megjeleníteni a kívánt tartalmat, QR-kód segítségével válik elérhetővé a rendezvény menete.

2O0A7575

Szemléletformáló jelleggel arra törekszünk, hogy kerüljük az egyszerhasználatos rendezvénykellékeket. Éppen ezért, hacsak nem elengedhetetlen, nem gyártatunk egyetlen alkalomra külön molinót, hanem a kivetítő adta lehetőségeket aknázzuk ki, és a résztvevők számára rendelt nyakpánt és badge is olyan minőségű, hogy más alkalommal is használható. Azt reméljük, hogy miután több ponton is felhívjuk a figyelmet rá, a vendégeink visszaadják a rendezvényeink végén, hogy megfelelő tisztítást követően másik alkalommal is „kölcsönadhassuk” a résztvevőknek.

A catering szolgáltatások terén is igyekszünk – ahol csak lehet – a fenntarthatósági szempontokat érvényesíteni. Ha lehetőségünk van rá, az ételek kiválasztásánál figyelmet fordítunk arra, hogy kizárólag hazai termelők által előállított élelmiszerekből készüljenek a fogások, és természetesen a szezonalitás is fontos szempont.

Reméljük, ezek az újszerű megoldások nem kényelmetlenséget okoznak, hanem ösztönzőleg hatnak, és a résztvevők nemcsak hasznos szakmai ismereteket kapnak egy-egy konferencián, hanem olyan személetmódot is, amely a mindennapi életükben a zöldebb megoldások irányába mozdítja el őket.